I den første perioden av valpenes liv er de helt avhengig av moren sin. Det viktigste for valpene nå er å spise og å holde seg varme. De første 24 timene etter fødselen får valpene i seg rå melk fra moren. Denne råmelken inneholder antistoffer og andre imunitetsfremmende stoffer, som bidrar til å beskytte de nyfødte valpene mot sykdom.

Valpene er født døve og blinde , men reagerer på varme, kulde og enkelte lukter bl.a lukten fra morens patter. Det er viktig av valpene og mor får ro i denne periden etter fødselen.

Når valpene er ca 14 dager gamle åpner øynene seg. valpene har større kontroll over kropps varmen og de begynner å bevege mer på seg.

Valpene er sårbare for ormeinfeksjoner, så de bør få sin første orembehandling nå, 14 dager gamle.

2 - 3 uker: Dette er en periode med raske endringer. Anogenital slikking fra moren er ikke lenger nødvendig for å fremkalle toalett adferd. Valpene begynner å lære å krabbe bakover. De viser sine første sosiale signaler, de knurrer og logrer med halen. Valpene reagerer på lys og bevegelse. Valpene i kullet begynner å lekeslåss. Øre kanalene åpner seg.

3 uker: Valpene begynner å vise en vaktsom reaksjon på høye lyder. Nå prøver de å reise seg opp å gå. De gjør sine første forsøk på å bjeffe.

3 - 5 uker: Valpene begynner å vise leke adferd. Melke tenner begynner å komme. Valpene undersøker nye gjenstander.

Fra valpene er 4 uker til de er 3 mnd starter den viktigste pregingen av valpene. Hunder som ikke blir preget på mennesker før de er 12 uker gamle, vil i liten grad ha sosiale bånd til oss.

Jeg synes det er fantastisk og få følge valpenes utviklig, det er mye som skjer på få uker.

Her i valpe kassen ser vi at interessen for jakt lek har begynt.

Mor til valpene er så flink til å leke med de og hun lærer de litt diseplin. Valpene leker masse med hverandre og vi ser at noen ganger blir leken litt hardhent og dominansbetont. Dette er helt i tråd med valpenes utvikling.

Valpenes undersøkelses adferd utvikles også nå, alt må undersøkes!!!

Valpene har oppdaget den store veden utenfor valpekassen og vi ser at mor trekker seg mer og mer unna.

Valpene er nå 8 uker gamle. Skal bli så gøy og følge disse 3 tispene fremover.

Far er: Nordisk Champion, BIS; BISS vinner, mest vinnende york i Norge 2015 og 2016. Mest vinnende york på NKK sine utstillinger 2016.

Mor er: Norsk utstillings champion og mest vinnende york tispe 2012 Sharmnatan`s Revolutionary Style.