trening med positiv forsterker.

Når jeg jobber og trener med hunder ønsker jeg at vi sammen skal bli et godt team, som har tillitt og trygghet til hverandre. Jeg har fokus på et positivt og lystbetont samarbeid.  For meg er det viktig og gi hunden trening og erfaring, som den har brukt for når vi reiser på utstilling.

Utstilling er ofte en stor mental påkjenning for hunder. Det er derfor viktig for meg og legge ett godt grunnlag for hundens evne til å takle denne type stress. Det er viktig og forberede hunden på det som forventes av den i utstillings ringen.

Jeg bruker mye lek i treningen, positiv lek sammen med hunden. Leken gir grunnlaget for videre samarbeid med hunden. For meg er det så viktig og ha en trygg, stabil "grunnmur" med god kontakt og tillitt sammen med hunden, som vi kan bygge videre på. Jeg ønsker å motivere hunden og få frem lysten til å jobbe/leke sammen med meg.

Jeg er opptatt av og rose hunden min og fortelle den hva den skal gjøre på en positiv og motiverende måte. Det får frem engasjemntet og lysten til å jobbe hos hunden.

For å bli en god utstillings hund, må både de mentale og de eksteriøre egenskapene være på plass og alt er like avgjørende for muligheten til å gjøre en stor karriere i ringen.

Det er viktig og trene seg selv også og forberede seg på hva som kan møte en av utfordringer i utstillings ringen. Det kan se lett og enkelt ut det en handler gjør i utstillings ringen. Sannheten er at det ligger flere år og utallige timer med trenng bak.

En handler må kunne takle stressende situasjoner, ta raske avgjørelser og treffe med timingen. Det er ikke alltid at det går slik vi hadde planlagt og forberedt seg på at det skulle bli slik. Med trening og erfaring møter man de utfordringene som måtte komme med ro og sikkerhet. En handler må gi trygghet og ta beslutninger/avgjørelser raskt. Det er mitt ansvar å få hunen til å føle seg trygg og gi den en best mulig opplevelse i ringen, uansett hvilke utfordringer vi måtte møte på.

Det er på treninger vi kan jobbe og øve på det som vi vet at hunden må lære seg og vende seg til for å kunne vise seg frem i ringen på best mulig måte.

Læring = Å øve på noe og til slutt mestre noe du i utgangspunktet ikke kunne!!!

Skal du lykkes med trening av hund er det greit å ha kunnskap til etologi og lærings teori.

Etologi er læren om hvordan hundens atferd i dens naturlige miljø, altså instinkter, drifter og motivasjoner de har fra sin opprinnelse. Det er viktig og kunne noe om dette for å få hunden til å samarbeide med deg.

Vi kan dele læringen inn i 4 faser.

1. Innlæring: Hvordan du forklarer det til hunden.

2. Automatisering: Handlingen som er innlært skjer automatisk.

3. Generalisering: Hunden gjør den samme øvelsen uavhengig av hvilke omgivelser eller situasjoner den er i.

4. Opprettholdelse og vedlikehold: Av atferden, repitere. Hunden lærer gjennom direkte atferd.

Pavlov skrev om klassisk betingning. Det innebærer assosiasjoner der det ene fører til den andre. Når du for eksempel sier tur, begynner hunden å loggre med halen, går til døra og skjønner at den skal ut.

Pavlov er berømt for sine teorier om klassisk betingning.

Pavlov oppdaget at spytt produksjonen økte kraftig hos hundene når hjelperene hans kom inn i rommet. Hundene hadde erfart at da fikk de mat.

John B Watson så på hundens atferd. Den amerikanske psykologen Edward Lee Thordike utviklet dette videre gjennom en rekke forsøk. Han satte en sulten katt i et bur med masse mat utenfor buret.  Ett trykk på en hendel inne i buret medførte at buret åpnet seg og katten fikk tak i maten. Første gangen dette skjedde kom katten bort i hendelen helt tilfeldig, men etter hvert skjønte katten sammenhengen, slik at den brukte kortere og kortere tid på å få tak i maten.

Dette har dere sikkert erfart på egene hunder, der en tilfeldig atferd blir til en erfaring/læring.

Ved klassisk betingning brukes et nøytralt signal, hjelpemiddel som gir assosiasjoner til mat, men hunden behøver ikke gjøre noe for å få maten.

Operant betingning innebærer at hunden GJØR noe selv for å få maten.

Vi trenger en forsterker som hunden vil ha når vi trener, som en belønning. Hvis man bruker variabel forsterkning dvs at forsterkninger ikke kommer hver gang, så øker dette motivasjonen og responsen fra hunden. Men under innlæring av nye øvelser er det viktig og belønne hver gang. Gjør hunden en svært god øvelse så belønn rikelig. Gjør den en halvhjertet forsøk på en øvelse den kan, så belønn mindre eller overse og ingen belønning. Dette er for at vi skal kunne variere belønningen ettersom hvordan hunden gjør øvelsen bra eller ikke så bra.

I trening bruker vi positiv forsterkining f.eks en godbit når hunden gjør det vi vil den skal gjøre.

Men vi kan også bruke positiv straff dvs at vi tar bort en negativ konsekvens. F.eks hunden drar i kobblet og halsbåndet strammer, et ubehag for hunden. Når hunden går pent i kobblet, forsvinner ubehaget dvs at den negative konsekvensen forsvinner.

Negativ straff vil si at du tar bort noe hunden liker godt.

Jeg trener mine hunder med positiv forsterking, det er mye hyggligere for meg og hunden min. Jeg ønsker å belønne den atferden som jeg ønsker fra hunden, istede for å straffe den atferden jeg ikke ønsker. Jeg er opptatt av og fortelle mine hunder hva det er jeg ønsker og ikke hva det er jeg ikke ønsker. For meg er det veldig viktig og ha en god relasjon til mine hunder. Gi de trygghet og forutsigbarhet for å få til et godt samarbeid.

Straff minsker hundens ønske om og samarbeide med fører. Hunden vil miste motivasjonen.

Ved ros og belønning øker jeg min hunds motivasjon for ønske om å være sammen med meg.

Ved positiv straff, negativstraff og negativ forsterkning etablerer du deg som noe skummelt og truende for hunden.

Når jeg trener mine hunder bruker jeg forsterkere. Jeg ønsker å belønne en atferd, så hunden min har et ønskeom å gjøre den samme øvelsen igjen.

Jeg roser alltid mine hunder først, så kommer belønningen som kan være godbit, leke, kos osv.

Det er viktig at hunden opplever belønningen som noe positivt. Er hunden din mett, så er det ikke sikkert at godbiten oppfattes som noe positivt. Ball i enden av et tau kan bli noe negativt om den pressenteres for kraftig for hunden, da kan den bli oppfattet som noe negativt.

Det er viktig og kjenne sin egen hund og hva den liker. Vær flink med å variere belønningene og godbitene. Det gjør treningen spennende for deg og hunden din.

 

Kos dere på trening og lykke til.