Et godt trenings miljø for deg og din hund!

Det å trene en hund er en individuell aktivitet, men det er likevel viktig med et godt treningsmiljø.

Ved å trene sammen, selv om vi alle har individuelle mål og motivasjon, kan vi få respons fra de vi trener sammen med. Vi kan gi hverandre anerkjennelse og inspirasjon. Mestrings følelse gir selvtillit og det øker motivasjonen. Vi kan gi hverandre konstruktiv kritikk, som er viktig for fremgang i treningen.

Et godt trenings miljø skaper ikke seg selv.

Det å trene sammen med noen er sosialt og hyggelig. Det gir motivasjon. Har man en trenings avtale med noen er det mye vanskligere å bryte avtalen enn en avtale du bare har med din egen vilje. Det er lurt å planlegge treningene til faste tider på faste dager. Da vet man at akkurat da er det tid for trening og det blir lettere å finne tid til det i en travel hverdag.

Ikke bare er det morsommere å ha noen å trene sammen med, det er også lettere å pushe hverandre slik at treningen blir mer effektiv.

Vår atferd og instilling har stor betydning for resultatene vi oppnår sammen med vår hund. Ved positiv tilbake melding skaper vi en lystbetont trening for hund og eier. Godt humør gir et trygt trenings miljø. Med godt humør får vi mer motivajon, treningen blir mer lystbetont for deg og hunden din, som vil jobbe litt ekstra for oppnå større fremgang.

Jeg ønsker å ha det gøy sammen med hunden min. Jeg ønsker å forsterke den atferden jeg vil ha frem på en positiv og motiverende måte. I min trening bruker jeg klikker, lek, godbit og masse ros.

Jeg bruker godbit i trening der jeg ønsker ro og konsentrasjon. F.eks ved innlæring av nye øvelser eller med nye forstyrrelser. Mat virker beroligende. Så velger jeg andre forsterkere når jeg ønsker fart og intensitet hos hunden.

Skal du bruke lek som en belønning, er det viktig at du finner en måte å leke på som hunden setter på pris på.

Leken kan deles inn i 2 hovedgrupper:

- Jakt

- Kamp

Benytter du deg av jakt lek kaster du ting som hunden får løpe etter. Utfordringen med denne leken er at hunden tar leken og stikker av med den. Det blir ingen lek mellom deg og din hund. Denne leken kan fort utvikle seg til " fang meg om du kan" der hunden løper foran med leken og du løper bak, litt rød i ansiktet, høy puls og frustrert over denne leken sin utvikling...

Et tips er å ha to like leker. Når hunden løper etter leke nummer 1 viser du frem leke nummer 2 som er helt lik, så kommer hunden inn til deg for å leke.

I kamp lek er det lurt å få hunden sin interessert på leken ved å føre leken frem og tilbake på bakken, som et bytte. La hunden fange den og bite og dra litt i byttet.

Lek samme med hunden din og skap en god relasjon mellom dere. Det er viktig at du pressenterer leken rolig og at du lar hunden få muligheten til å ta tak i den. Hvis det blir for voldsomt kan det bli vanskelig for hunden å få tak i leken og den kan vegre seg eller bom bite og treffe din hånd/arm for eksempel.

Lær hunden din en slipp kommando, så du i trening kan belønne med lek, da unngår du å bruke masse tid på å "få igjen" leken...

Når du skal trene inn slipp er det viktig at du holder leken/byttet helt rolig. Begynner du og dra for å få tak i leken og for å få hunden til å slippe, får du mottsatt virkning. Da er det "liv i byttet" og hunden vil dra mer og den vil ikke slippe taket. Så hold leken rolig mens du er helt rolig. Ingen bevegelse i byttet. Når hunden slipper taket, for det vil den gjøre etter hvert, så legger du på kommandoen du vil bruke, f,eks slipp, takk osv  så kan du begynne leken igjen. Gjennta dette flere ganger, så lærer hunden å slippe leken på kommando.

Du kan også trene med to like leker. La hunden få dra og leke med den ene leken. Så holder du den helt rolig, ingen bevegelse i byttet. Så viser du hunden den andre leken. Når hunden slipper taket og går etter leken nummer to, legger du på kommandoen du ønsker å bruke. Slik lærer hunden slipp kommandoen.

Leken "prøv å fang meg om du kan" er en naturlig del av hundens væremåte. Jeg ser det her i hagen daglig. En hund har en leke i munnen, mens de andre løper etter å få tak i byttet/leken.

Hvis en av de andre får tak i leken/byttet blir det ofte en dra kamp om hvem som er sterkest.

Hundene er forskjellige og noen har mer fokus på byttet enn andre.

Noen hunder gjør seg erfaringer i oppveksten  som forsterker denne bytte/jakt driften. De har fått mye lek, oppmerksomhet i tillegg til at de har egen vilje og lyst til å ta en kamp. For meg er dette en viktig egenskap. Den hunden som ikke finnes interessert i jakt, lek og kamp er tung og motivere og trene.

Men det skal ikke være kamplyst og eiertrang mellom deg og din hund. Det skal være lystbetont lek mellom dere, som du kan bruke som belønning når hunden har gjort noe bra.

Så ikke glem leken opp i all treningen. Det er viktig med lek og det å ha det gøy sammen.

lek skaper trivsel og gir et godt samspill mellom hund og fører.