Overgang til nytt hjem.

Vi har jobbet med rasen Yorkshire terrier i 20 år nå, men aldri før har vi opplevd den etterspørselen på valp som vi gjør i disse dager.

For noen er det deres første hund, mens andre har hatt hund tidligere.

En liten valp gir mye glede og kos, men også utfordringer... ;O)

Den første tiden sammen med valpen er både morsom og givende, men det kan også være en tålmodighets prøve. Det er lurt å forberede hjemmet på at det kommer en liten valp i hus. Valpesikre huset, rydd vekk og sikre det som kan være farlig for en liten valp for en periode, mens det klør som mest i valpe tennene.

Hvordan skal overgangen skje til det nye hjemmet?

Det er en stor forandring for den lille valpen når den hentes hjem til sin nye familie. Den tas bort fra mor, søsken og familien som den har vært sammen med daglig, til et sted som er helt fremmed for den. Det gjelder å gjøre denne overgangen så myk og smidig som mulig.

 Bruk god tid hos oppdretter, så valpen blir kjent med dere. Det er lurt og få med seg noe kjent og kjært fra valpekassa, så valpen kan kjenne lukten av mor og søsken. La valpen ha dette hos seg den første tiden.

Når dere kommer hjem med valpen, så la den få bli kjent i sitt eget tempo. Er det barn i familien er det viktig at de gir valpen ro den første tiden. Barn kan ofte bli intense, og valpen har mer enn nok med å orientere seg og finne seg til rette i det nye miljøet som den har kommet til.

Gi valpen en egen soveplass, som den kan ha fast. Dette er hundens fri område. Små valper trenger mye søvn, de kan sove opp til 16 timer per døgn, ikke sammenhengende med alt fra 10 minutter til 3-4 timer sammenhengende. Når valpen sover, så skal den ikke forstyrres og vekkes i tide og utid. Da kan dere få en hund som blir urolig. Vi ønsker oss jo en trygg og harmonisk hund!

De første dagene dere har valpen er ikke tiden for å vise den frem til nabo, venner og familien. La valpen først få bli kjent med dere. La valpen få føle seg frem og bli kjent i det nye hjemmet i sitt tempo. La den få gå litt rundt og utforske på egen hånd. La den få bli kjent på et avgrenset område først, et helt hus eller en leilighet, kan bli alt for mye for den lille å ta til seg de første dagene.

IKKE la barn få bære rundt på den lille valpen. Det er fort gjort at barnet mister valpen i gulvet og det kan få fatale følger!! Lær barna til at de koser og leker med valpen mens de sitter på gulvet.

IKKE gå fra valpen sovende i sofaen. Valpen kan hoppe etter deg og den kan skade seg i fallet.

Den første natten.

Ta ikke med valpen på soverommet, med mindre det er der den skal sove i fremtiden. Sov gjerne sammen med valpen de første nettene. Ha en jakke klar, for det kan hende at du må ut og lufte valpen de første nettene. La valpen sove med det teppe som du fikk med fra oppdretter.

Foring.

Små valper skal ha mat 3 ganger om dagen. For valpen til ca samme klokke slett. Ikke fall for fristelsen med å tilføre foret noe ekstra godt. Da vil valpen fort foretrekke leverpostei og kjøttkaker foran det foret den egentlig skal ha. Det er viktig at valpen får i seg det foret den skal ha, for at den skal få i seg næringsstoffene som den trenger.

Hvis man ønsker å fore på et annet for enn det oppdretter har sendt med dere, så gjør overgangen myk, med at dere blander i litt og litt av det nye foret som den er vant til å spise. Husk at hunden alltid skal ha tilgang på rent vann. Hunder må ikke få sjokolade, druer, løk eller rosiner, det er svært farlig og i noen tilfeller dødelig!!

Stueren/renslig.

Start treningen fra dag en. Det er viktig og følge opp dette nøye den første tiden. For hver gang du klarer å få valpen ut i tide, jo nærmere er du målet med å få en stue ren hund. Det blir en vane at valpen gjør fra seg ute. Ha det som en regel at valpen luftes etter at den har sovet, spist og lekt. Se etter signaler som valpen vil gi når den skal gjøre fra seg, så du får den ut i tide.

Valper har liten kontroll på blære og tarm system når den er så ung.  Er valpen i ferd med å gjøre fra seg inne, så løft den forsiktig opp og ta den med ut og belønn den ute når den gjør fra seg der, enten med ros eller godbit. ALDRI skrik eller hiss deg opp om valpen gjør fra seg inne. Da blir valpen nervøs og den vil begynne å gjemme seg for deg når den skal gjøre fra seg.Oppdager du at valpen har gjort fra seg inne uten at du har sett det, så er det bare å tørke opp og være ferdig med det! Valpen vil ikke forstå at det er det du blir irritert for. Hunder lever i nuet og kan ikke forstå at det var noe den gjorde for to timer siden, som du nå er sint for…

Tisse valpen inne på teppene, så fjern alle tepper for en periode!

Være alene hjemme.

Start med denne treningen tidelig. Ikke la hunden få vandre rundt i hele huset når den skal være alene. Det blir for mye for hunden å passe på og det er mange farer. Valpen kan tygge på møbler, ledninger, sette seg fast og gjøre fra seg inne. Avgrens valpens område, gjerne med en valpegård eller et rom. Valpegården skal være en trygghets plass for hunden og for dere. Har dere hunden i valpegård, så vet dere at den er trygg. Hunden føler seg også mer trygg i en hundegård der den kan få være i fred. Tren valpen på å være i valpegården når den er sliten og trøtt. Legg gjerne inn noen godbiter og et tyggebein til den. Tren til å begynne med i korte økter. Øk etter hvert tiden som du er borte fra den Ikke gå inn til hunden når den piper eller lager lyd. Da erfarer hunden at lyd, gir oppmerksomhet og du vil da oppleve mer lyd i håp om noen vil komme inn til den. Gå inn til den når det er stille og ros den masse.

Innkalling

Innkalling er en av de viktigste øvelsene som du kan lære hunden din.  Som oftest roper vi på hunden når den skal komme inn fra hagen, når den skal inn i bilen osv, hver gang det er slutt på morro`a! Erfarer hunden dette gang på gang, så vil den slutt ikke komme når du roper på den. Så vær smart og rop på hunden inne, ute, på tur, ute i hagen osv, når den kommer til deg får den ros, lek eller godbit, før den får løpe ut igjen. Hunden erfarer at det er veldig lurt og komme når den blir ropt på.

Ikke bite

Det er helt vanelig at valper biter. Men vi ønsker ikke at den fortsetter med det. Hunden leker og biter i bukse ben, fordi den oppfatter det som lek. Vi blir sinte, rister i benet og sier ”slipp”. Hunden oppfatter dette som lek, det er liv i byttet som den skal ”drepe” og den biter enda mer… Avbryt atferden med at den kan få noe annet og leke med. Eller lær hunden sitt og si ”sitt ”. Da avbryter du en atferd som du ikke ønsker, samtidig som du kan belønne en atferd som du ønsker, nemlig sitt.

Inkluder alle i familien.

I selve oppdragelsen er det viktig at alle engasjerer seg, spesielt barna, slik at de får kontroll over hunden. Det er viktig og bygge opp de minste i familien, Inkluder barna med noe som de synes er gøy. For eksempel gi hunden mat. Barnet sier ”sitt ” hunden setter seg og barnet setter ned maten mens hunden sitter og venter. Så sier barnet ”vær så god”. Men dette skal aldri skje uten at det er voksne til stede!

I familier der det bor barn, ringer det ofte på døren og da løper ungene til døren for å åpne. Inn kommer det venner og bekjente som ”kaster” seg over den lille og hilser på. Dette blir en lært atferd for hunden og den vil kunne begynne å bjeffe og gire seg opp hver gang det ringer på døren. Tren på dette fra dag en. Få en i familien til å gå ut og ringe på døren. Dere som er igjen inne fortsetter som om ingen ting har skjedd. Hunden vil da fort lære seg at ding dong ikke betyr noe og det vil bli en helt vanlig lyd for hunden.

Vær tålmodig når du skal lære valpen noe. Valpen skal igjennom like mange utviklings faser som et menneske, men ti ganger så fort!!

Tenk gjennom hva valpen skal lære, så slipper dere tunge tider med avlæring. Jeg er veldig opptatt av at vi forteller hunden hva det er vi ønsker at den gjør, og ikke alt det den ikke skal gjøre! Den klassiske feilen er at vi godtar så mye av valpen, for det er jo ikke så farlig, men så når valpen blir voksen, så er akkurat den samme atferden nå plutselig ulydighet… Hunden forstår ikke at nå er det plutselig ikke greit og hoppe opp på de som vil hilse på for eksempel.

Vær enige om hva hunden skal lære og hvordan den skal lære det.

Husk at en regel er en regel uten unntak. Erfarer hunden at vi er ukonsekvente, så benytter den seg av det.

Læring er å øve på noe og til slutt mestre noe den i utgangspunktet ikke kunne.

Tren på ting hjemme i trygge omgivelser, så når hunden kan det godt der, kan man ta det med seg ut på en ny plass og trene det der.

Kos dere masse sammen med valpen og husk at det skal være gøy med hund!