Tips på veien!!

Så har endelig dagen kommet!!

Å få en valp i hus gir fantastisk mye glede og moro, men også endel jobb. Det er så mye den lille valpen skal lære.

Valper er fulle av liv og eventyrlyst. Den liker og utforske både ute og inne. Den trenger trygg og positiv veiledning og trening sammen med sin nye famile.

Viste du at valen sover store deler av dagen.Valper trenger mye søvn og det er viktig at man ikke forstyrrer valpen når den sover. De trenger en fast soveplass der den kan føle seg trygg. Det er lurt og begrense området og gi de en myk og god seng. Det er viktig at valpen får ro og at den får være i fred når den sover.

Valper elsker lek, men det er viktig at leken ikke blir for voldsom. Husk at vi blir veldig store og kan fort bli for dominante i leken. Gi gjerne valpen leker som gir den litt hodebry, der de må jobbe litt. De synes det er utrolig morsomt å få bite i stykker en papprull eller gi den en tom flaske der korken er tatt av og som du har litt mat eller godbiter i.

 

Valper har liten mage, så de trenger å spise lite og ofte, 3 ganger om dagen er bra. Etterhvert som valpen vokser trenger den bare å spise 2 ganger om dagen. Det er viktig og gi valpen mat som er tilpasset valpen, slik at den vokser som den skal og får den næringen den trenger. Noen ganger vil ikke valpen spise maten sin. Da er det lurt og fjerne maten etter ca 20 min også vente med å servere maten til neste måltid. Hvis man faller for fristelsen og har litt leverpostei i maten når valpen ikke spiser med en gang, så kan det føre til at valpen ikke vil spise før den får leverpostei i neste gang den får mat også.

Hunder blir ikke matlei, slik som vi mennesker gjør. Så lenge den får mat som er tilpasset dens alder, rase og vekt, så er den glad og fornøyd.

 

Valper klør veldig i tennene, så de tygger på det meste. Hender, hår, neser, ører, bukser, tepper, møbler og ellers det den får tak i.  Prøv og fjerne de tingene dere ikke vil at valpen skal tygge på akkurat i den perioden det klør i tennene. Gi valpen et alternativ som den kan få tygge på f.eks et tyggebein.

Små valper har også liten blære som ikke fungerer helt likt som hos en voksen hund, så den må tisse ofte. Luft valpen hver gang den har sovet, spist eller lekt. Uhell vil skje. Det er viktig at man ikke kjefter på valpen for dette. Da tror valpen at den får kjeft for at den tisser, den forstår ikke at det var fordi den gjorde det inne som var feil. Da kan du få en hund som ikke vil gjøre fra seg når du er i nærheten fordi den får kjeft. Ta valpen heller rolig med ut og ros masse når den gjør fra seg ute.

 

Valpen/hunden trenger ikke hilse på alle hunder den møter på tur. Man kan oppleve at noen blir sure eller synes det er rart at du sier at du ikke vil at hundene skal hilse på hverandre, men husk at det er du som bestemmer hvem hunden skal få hilse på. Valpen må gjerne ha sine egne hunde venner akkurat som vi har våre menneske venner. Det er trygt og godt og koselig å kjenne andre hunder og kunne leke med dem. Hvis du vil at valpen bare skal hilse på sine hunde venner og det er mange hunder rundt der du bor som gjerne vil hilse på. så går det an å ta på seg en vest, refleksvest, der du kan skrive "Jeg trener" på eller du kan rett og slett si høflig "at vi trener på å ikke hilse på alle vi møter på tur"

 

Det å trene en liten valp er annerledes fra å trene en voksen hund. Valper greier ikke å konsentrere seg så lenge av gangen. Det betyr at valpen raskt må få vite at det den gjorde var riktig og at man ikke trene så lenge av gangen.

 

Et godt tips er å trene innkalling med valpen. Det er lurt og si noe i tilegg til navnet på hunden når du vil at den skal komme til deg. Tenk litt på hvor mange ganger om dagen du sier navnet til hunden din. Fido du er så fin, Fido skal vi leke, Fido skal vi gå på tur, Fido vil du ha mat osv dette kan forvirre hunden, så bruk f.eks Fido KOM! Det som er viktig er at familien er enige om hvilke ord man bruker og at man bruke det samme ordet hver gang. Ofte så kaller vi hunden til oss når det er slutt på det som er gøy. Den skal inn fra hagen, inn i buret, inn i bilen osv. Hunden erfarer fort at når den blir kaldt inn så er det slutt på det som er gøy. Så kall inn hunden din når den er i hagen, inne i huset, på tur osv. Når hunden kommer roser du masse med ord, lek, godbit. Så lar du hunden løpe ut igjen og fortsette med lek. Dette skaper en positiv forventning hos hunden. Den vil komme når du kaller på den i forventning av hva som kommer.

 

For å lære hunde sitt så stå eller sitt foran hunden. Ha en godbit i hånden, hold den så hunden kan lukte den, men ikke la hunden få den ennå. Før hånden mot hundens snute og opp og bakover. Hundens snute vil følge hånden din bakover. Når hunden setter seg, da gir du hunden godbiten. Gjennta dette flere ganger, så etterhvert så legger du på ordet sitt når hunden setter seg.  Gjennta dette og det vil ikke ta lang tid før hunden forstår ordet sitt.

 

Hunder bruker kroppspråk. Det er ikke alltid at mennesker forstår hundens kroppspråk. Når hunden kommer i situasjoner der den ikke føler seg helt trygg, enten i møte med andre mennesker, ny hund, et annet dyr, veterinæren osv, så kan den vise noe som vi kaller dempende signaler. Det kan for eksempel være blunke, gjespe, snuse i bakken, klø seg, gå i bue, slikke seg på snuten eller snu seg vekk. Noen ganger kan hunden bli redd når fremmede mennesker skal hilse på. Mennesker hilser annerledes på hund enn hvordan hunder hilser på hverandre. Vi smiler og stirrer og gjør oss store ved å ta armene ut og gjerne bøyer oss over hunden. Dette kan virke truende på hunden. Når vi skal hilse på en fremmed hund, stå rolig og ikke se rett på hunden, sett deg evt på huk litt på siden av hunden og la hunden komme til deg for å snuse og undersøke. 

Tre signaler du kan se etter er:

Når hunden er avslappet og fornøyd, så er halen avslappet, litt nedover. Hunden er avslappet og har alle bena i bakken. Den har gjerne munnen litt åpen med tungen litt ut. Ørene er oppover. For de rasene som har ører som henger ned, så har de ørene avslappet rett ned.

Når hunden er redd så krummer den ryggen, hode er nedover mot bakken og ørene er nedover og bakover. Halen mello bakbeina og hele hunden synker liksom litt sammen.

Når hunden er sint så løfter den skuldrene, nakke og hode. Hunden kan reise bust og den kan vise tenner med åpen munn. Hunden kan knurre og halen står rett opp. Hunden gjør seg så stor den kan.

 

Ved å lære å forstå hundens språk, kan vi bedre forstå hva den forteller oss samt hvilket humør den er i.